France

24. - 28. 11. 2014

První výměnný pobyt se uskutečnil na konci roku 2014, kdy deset studentek s učitelským doprovodem odcestovalo za poznáním do jižní Francie. Jejich příspěvek si můžete přečíst níže:

Náš týden ve Francii

Jsme moc vděčny, že jsme díky paní Janouškové mohly vycestovat na týden do adventně naladěné jihozápadní Francie. Zde jsme se v rámci programu Erasmus+ zúčastnily mezinárodního projektu Technologické listy regionálních potravin, který získal finanční prostředky z Evropské unie a do kterého je naše třída zapojena.

Pro některé z nás už jenom let z Prahy do Bordeaux představoval velké dobrodružství, protože to byla naše premiéra. Po příletu do tohoto hlavního města regionu jsme byly překvapeny teplotou vzduchu, takže jsme začátek prosince přes den trávily v příjemných 20°. Z Bordeaux jsme se přesunuly 60 km na východ do francouzské partnerské školy "Lycee Agricole et Forestier" ve městě Bazas, kde jsme společně s našimi dalšími partnerskými školami z Norska a Portugalska v rámci projektu získaly nejenom odborné znalosti ze zemědělství ale poznaly jsme i kulturní zajímavosti Akvitánska..

Během našeho pobytu nás z odborných znalostí nejvíce fascinovalo plemeno místního masného dobytka Bazadaise, které pro jeho vynikající chuť masa chovají i na školní partnerské farmě. Dále jsme navštívily prohlídku výroby s degustací vína značky "La Tour Blanche". Toto těžké sladké víno nám zachutnalo natolik, že jsme si ho i přes jeho vysokou cenu musely koupit. Všechny z nás pak uchvátilo město Bordeaux s adventními trhy a především jeho gigantická katedrála St-André.

V neposlední řadě jsme naše odborné znalosti v anglickém jazyce shrnuly při práci v mezinárodních týmech na školní francouzské farmě. V těchto skupinkách jsme se účastnily i teoretické výuky ve škole, které jsme se trochu obávaly, ale nakonec vše dobře dopadlo a my jsme si odnesly spoustu zážitků z francouzské výuky angličtiny, matematiky, mechanizace i chemie. Díky týmové práci jsme si vytvořily spoustu přátel z evropských zemí, a proto nám bylo líto, že jsme se s nimi po týdnu musely rozloučit.

9. - 14. 5. 2016

Závěrečné setkání

Závěr týdne patřil prohlídce krásného města Bordeaux včetně účasti na významném mezinárodním jarním veletrhu, kde samozřejmě nesměla chybět hospodářská zvířata. Studenti i učitelé se tak mohli pokochat pohledem na plemena krav jako limousine, bazadaise, gasconne, blonde d´Aquitaine či parthenaise, která jsou typická a významná pro tento region. Součástí výstavy bylo i vyhodnocení nejlepších zástupců výše uvedených plemen. Bazadaisky naší partnerské školy v Bazas obsadily první místa ve všech zastoupených kategoriích.

Naše cesta z veletrhu vedla přímo na letiště a ukončila tak poslední výměnný pobyt. Zbývá už jen doladit výsledné produkty projektu - technologické postupy výroby regionálních potravin, které budou závěrečnou tečkou za tímto úspěšným dvouletým projektem.