Czech Republic

Úvodní setkání

13. - 18. 10. 2014

Úvodní projektové setkání zástupců všech partnerských škol. Účastníci projednali koordinaci projektu, časový harmonogram, stanovili si úkoly.

Závěrečné setkání účastníků projektu

24. - 30. 4. 2016

Tento projekt byl schválen v roce 2014 v rámci programu Erasmus+, Partnerství škol - odborné vzdělávání. Trval dva roky a účastnily se ho zemědělské školy čtyř zemí - SZeŠ Lanškroun z ČR, zemědělská a lesnická škola LEGTPA Bazasz Francie; zemědělská škola Skjetlein vgs. z Norska a zemědělská škola EPAFBL Torres Vedras z Portugalska. V rámci této aktivity se uskutečnily výměnné pobyty studentů a mezinárodní setkání učitelů, během nichž pracovali na hlavním výstupu projektu - Technologické listy výroby regionálních potravin (výrobní technologie). Zvoleny byly produkty z mléka a masa, víno a potraviny rostlinného původu.

Poslední týden v dubnu 2016 se naše škola musela poprat s organizací projektového setkání, kterého se zúčastnilo 42 studentů a jejich učitelů ze tří partnerských zemí (Norsko, Francie, Portugalsko).

Snažili jsme se pro hosty připravit bohatý program tak, aby ochutnaly kousek z rozličností naší země a jejich tradic. První den byl věnován vzájemnému seznámení se studentů během zápolení v soutěži Hry bez hranic. Mezi disciplíny patřilo mimo jiné i zavedení krávy na určené místo (v tom naši chlapci a dívky neměli konkurenci, protože kráva dokáže být i zvíře svéhlavé), dojení (umělé vemeno) či koulení pneumatiky na určené místo. V mezinárodním klání zvítězilo české družstvo, ale přenechalo sportovně první cenu následnému týmu z Norska.

Další den proběhla návštěva Městského úřadu v Lanškrouně spojená s prohlídkou věže radnice a města. Odpoledne si zahraniční hosté vyzkoušeli školní koně v hodinách jezdectví a proběhli se s pejsky při aktivitách agility. Večer pak patřil degustaci potravin vyrobených podle technologický listů, které naši studenti a učitelé připravili a hosté dovezli. Nechyběly zde sýry, pomazánky, jogurty, klobásky, paštiky či domácí chléb a napečené sladkosti, které jsme měli možnost ochutnat společně s mlékem či portugalským a francouzským vínem. Po náročném dni tyto pochoutky opravdu přišly vhod.

Hosté měli i příležitost exkurze v Sázavské pekárně, kde poznali, jak se vyrábí skvělé čerstvé pečivo. Zbývající dny pak byly věnovány výletům a exkurzím. Sestoupit do podzemí stříbrných dolů v Kutné Hoře či návštěva Kostnice byly pro hosty nezapomenutelným zážitkem. Další den pak obdivovali krásy Bouzova a seznámili se s výrobou loštických syrečků, které pak v různých podobách ochutnali ve známé místní restauraci. Týden byl zakončen ranním probuzením žáky čtvrtých ročníků a jejich posledním zvoněním, prohlídkou zemědělské farmy ve Sloupnici návštěvou krásného historického náměstí a zámku v Litomyšli.

Po odjezdu našich hostů jsme neměli ani příležitost vydechnout, protože nás čekalo závěrečné setkání ve francouzském Bazas, kde sídlí naše partnerská zemědělská škola LEGTPA Bazas.

Hodnocení norských studentů.

Hry bez hranic



Snažili jsme se pro hosty připravit bohatý program tak, aby ochutnali kousek z rozličností naší země a jejich tradic. První den byl věnován vzájemnému seznámení se studentů během zápolení v soutěži Hry bez hranic. Mezi disciplíny patřilo mimo jiné i zavedení krávy na určené místo (v tom naši chlapci a dívky neměli konkurenci, protože kráva dokáže být i zvíře svéhlavé), dojení (umělé vemeno) či koulení pneumatiky na určené místo. V mezinárodním klání zvítězilo české družstvo, ale přenechalo sportovně první cenu následnému týmu z Norska.